Capitan Morgan Hel Pub Capitan Morgan to miejsce gdzie od samego wejścia czuć morski klimat. Wystrój tego pub'u sprawia, że można przenieść się w inną rzeczywistość. Dopełnieniem tego obiektu są pyszne dania, które serwowane są tylko ze świeżych produktów. Będąc w Helu nie można przejść obok tego miejsca obojętnie.
Admiral Nelson Hel Pub&Restaurant Admiral Nelson to miejsce otwarte również poza sezonem letnim. Specjalnościami tego obiektu są: pikantna zupa rybna, pomuchel z soli podawany z ciemnym pieczywem, grillowany łosoś bałtycki wraz z warzywami podawanymi z masłem czosnkowym. Bar oferuje również możliwość zorganizowania imprez zamkniętych przy wcześniejszej rezerwacji.
Bar pod Brzózką Hel Bar pod Brzózką to wyśmienita opcja zjedzenia taniego, smacznego, domowego jedzenia. Specjalnością baru są ogromne schabowe, którym nie można się oprzeć. Dodatkowym atutem, jest możliwość wynajęcia noclegu w "Pokojach pod Brzózką". Zapewne istnieje, dzięki temu, możliwość wykupienia wyżywienia na czas pobytu.
Bar Alternatywa Hel Bar Alternatywa to, tak jak sama nazwa wskazuje, alternatywa dla wszechobecnej kuchni polskiej. Właściciele tego miejsca stawiają na kuchnie regionalną, lekko zróżnicowaną smakami świata, czyli: bardzo duży wybór ryb, w przeróżnych postaciach, afrykańska zupa rybna z orzeszkami ziemnymi, czy błękitny kotlet szamana. Dania są korzystne cenowo, co pozwala większej ilości osób cieszyć się tymi wyśmienitymi potrawami.
Bar Rybny Hel Bar Rybny to miejsce konieczne do odwiedzenia, przez tych, którzy pobytu w nadmorskich miejscowościach, nie wyobrażają sobie bez zjedzenia pysznej rybki. Specjalnością baru jest makrela prosto z pieca. Dużym atutem są również dania dla młodszego grona Gości, między innymi: paluszki rybne w zestawie, czy nuggetsy.
Bar Ambra Hel Bar Ambra to miejsce przynależne do "Pokoi Ambra". Obiekt jest skromny, ale za to, z dużym bagażem doświadczenia gastronomicznego, ponieważ gotują już od 1983 roku. W swojej ofercie wyróżniają między innymi: ryby smażone, ryby i mięsa z grilla, mięsa smażone, śniadania, obiady, kolacje. Dużym atutem jest fakt, że Bar Ambra to obiekt czynny przez cały rok.
Tawerna Portowa Hel Tawerna Portowa to restauracja w morskim klimacie, która serwuje świeże dania, przede wszystkim rybne, z ryb pochodzących prosto z portu. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, ponieważ menu jest bardzo zróżnicowane. W jego skład wchodzą również obiady domowe, jak i przekąski, dla miłośników nadmorskich zapiekanek, w Tawernie Portowej istnieje możliwość zjedzenia ich w rozmiarze XXL!
Bar Mewa Hel Bar Mewa to piękny obiekt, znajdujący się w bardzo malowniczym otoczeniu. Z okien baru, Gościom umila czas spędzony w Mewie, piękny widok na zatokę. W ofercie baru głównymi pozycjami są: świeże ryby, ale również dania mięsne, mączne, zupy, domowe słodkości, gorące napoje oraz alkohole lekkie. Dodatkowym atutem jest możliwość organizacji posiłku dla większych grup turystycznych.
Bar Hello Hel Bar Hello to miejsce dostępne dla turystów odwiedzających Hel przez cały rok. W sezonie zimowym obiekt otwarty jest w nieco innych godzinach. Bar usytuowany jest 200 metrów od portu rybackiego. Dzięki temu specjalności Hello, czyli różnego rodzaju dania rybne są zawsze przyrządzane ze świeżych produktów. Dużą atrakcją tego miejsca są również koncerty z muzyką rockową!
Wanoga Hel Restauracja Wanoga to niewielki lokal znajdujący się w samym sercu Helu. Lokal serwuje oryginalnego placka po kaszubsku, a także wiele potraw ze świeżych ryb. Dodatkowym atutem tego miejsca są niskie ceny, adekwatne do serwowanych dań.
Kutter Hel Z biegiem czasu mała smażalnia Kutter stała się dużą restauracja, jednak to co najważniejsze pozostało bez zmian, czyli: morski charakter oraz kaszubskie korzenie. Kutter to niesamowite miejsce, które zabierze każdego Gościa restauracji w podróż kulinarną jak z dawnych czasów. Każdy znajdzie tutaj coś wyśmienitego dzięki bogatej ofercie dań. Dodatkowym atutem tego miejsca jest możliwość dowozu potraw przyrządzonych w Kuttrze pod wskazany adres.
Restauracja Checz Hel Restauracja Checz to miejsce, które serwuje przede wszystkim dania kuchni polskiej i regionalnej. Wszystkie potrawy są świeże. Tutaj można zjeść rybę w różnych postaciach, nie tylko tych tradycyjnych, ale przede wszystkim po kaszubsku!
Maszopiera Hel Maszopiera to restauracja czynna przez cały rok. Jest ona odzwierciedleniem rybackiej tradycji. Nazwa również nie jest przypadkowa, ponieważ w języku kaszubskim "maszopiera" to określenie na grupę rybaków, którzy po wykonanej pracy zbierają się do jednej wybranej gospody na posiłek. Tak właśnie chce być odbierana Maszopiera - jako miejsce, gdzie Goście chcą powracać! A dzieje się tak dzięki wspaniałej ofercie dań, w której skład wchodzą: dania kuchni polskiej, kaszubskiej oraz śródziemnomorskiej.
Smażalnia Sea Side Hel Smażalnia Sea Side to mała restauracja, która w swojej ofercie ma cztery rodzaje ryb, dania obiadowe, sałatki oraz dania dla dzieci. Dużym atutem tego miejsca są bardzo niskie ceny. Dania są zawsze świeże i smaczne. Oferta tego miejsca trafia dzięki temu do większego grona Gości.
Stara Wędzarnia Hel Stara Wędzarnia to restauracja praktycznie nad samym morzem. Jej oferta jest bogata. Znajdują się w niej przede wszystkim dania kuchni polskiej, kaszubskiej, oraz dania rybne, które podawane są w wielu wersjach. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowym atutem jest możliwość odwiedzenia tego miejsca przez cały rok.
Restauracja 77 Hel Restauracja 77 w Chałupach to idealne miejsce do kameralnych spotkań, obiadu z rodziną czy romantycznego wieczoru.
Czerwona Oberża Hel Czerwona Oberża w Kuźnicy na Półwyspie Helskim - słońce, morze, relaks, pyszności,kawa, koncert, przyjaciele! Czerwona Oberża to sezonowa restauracja, w której proponowane są przede wszystkim świeże rybki, potrawy przygotowane według autorskich przepisów Szefa Kuchni Grzegorza Burmer. Koncerty jazzowe, rockowe, imprezy dance hall, zajęcia dla dzieci oraz wiele niebanalnych atrakcji :)
Restauracja 7 Kontynent Hel Restauracja 7 Kontynent w Jastarni na Półwyspie Helskim - idealne miejsce dla poszukiwaczy niezwykłych smaków polskiej kuchni, ale w nieco nowocześniejszym wydaniu. Można tu zjeść obfite śniadania, napić się świeżo parzonej kawy, czy załagodzić pragnienie delikatnym drinkiem. W porze obiadowej można zjeść posiłek składający się z samych świeżych i smacznych składników – warzyw, ryb i mięs. Dodatkowo domowej roboty desery.
Restauracja Gryfon Hel Restauracja Gryfon w Jastarni na Półwyspie Helskim to lokal specjalizujący się w potrawach kuchni kaszubskiej oraz rybnych specjałach kuchni śródziemnomorskiej.
Bistro pod Szprotem Hel Bistro pod Szprotem w Juracie na Półwyspie Helskim - dania kuchni kaszubskiej i nie tylko. Są potrawy z ryb, vege oraz dla mięsożerców!